Rockelstad Slott - Gå till startsidan
Spännande och omfattande historiaKonferens och KickoffBröllop med övernattningFestlokaler och uppläggWeekend och WeekendpaketHyra hus för ert arrangemangPriser och alternativHerrgården och StalletKontaktuppgifter och vägbeskrivning
    

Lantbruket de senaste 30 åren

Familjen von Post övertog Rockelstad av arvingarna till Eric och Mary von Rosen 1973. Vid denna tidpunkt fanns en mjölkkobesättning om ca 50 kor. Från 1979 till 1982 skedde en omfattande ombyggnad och modernisering av ladugård, silos och maskinpark. När detta var klart hade gården en besättning om 180 mjölkkor och ca 400 djur totalt. Gården hade 1992 fem heltidsanställda för att klara driften av lantbruk och ladugård.

Spannmålstorken på Rockelstad
Torkanläggningen
Traktor John Deere
Jonte

Efter ytterligare ca 10 år, närmare bestämt 1991 genomförde staten en större omställning av det svenska lantbruket. I samband med detta avslutades all djurdrift på Rockelstad. Gården arrenderades ut fram till 1995 då en större brand gjorde det svårt för arrendatorn att fortsätta sin verksamhet.

De ekonomiska möjligheterna att bygga upp en motsvarande ladugård saknades varför ladugården ersattes av stall och ridhus. 1995 övertog ägarna ansvaret för Lantbruket som därefter endast har bestått av spannmålsodling. Vissa delar av detta sköts av ägarna, medan andra hanteras av granngården Uddberga.

Anders Eriksson påbörjade sin hästverksamhet 1997 genom att arrendera den nybyggda stallanläggningen, ridhus och tillhörande betesmarker.

Gårdsanläggningen

Rockelstad är idag en modern anläggning med två maskinlider, verkstad, tre takförsedda plansilors, egen torkanläggning, stall med 14 boxar och ridhus med internationella mått. Stora öppna ytor, delvis asfalterade, gör att anläggningen passar för stora arrangemang.

Förutom de 5 hus som hyrs ut på kortare tid för fest och konferens finns två större villor med sjöläge, tre mindre villor, tre torp och en mycket trevlig jägarbostad. Samtliga villor och torp är uthyrda eller används för korttidsuthyrning.

Skog, jakt, fiske och grus

Andra näringar på gården är bland annat skog. Skogsbruket har en relativt bra ålderfördelning med medelgod-god årlig tillväxt. Jaktmarkerna på godset är varierade och viltrika, med både hjort och vildsvin förutom den vanliga faunan. Till gården hör rätt stora arealer fiskevatten med mycket riklig tillgång på abborre, gädda, gös och sedan några år även signalkräftor. Gården har även ett mindre grustag där rörelsen med åkeri drivs och ägs av gårdens före detta rättare Hans Clausen.

Dagens verksamhet

Idag uppskattas de historiska och kulturella kvaliteter som Rockelstad kan uppvisa. En stor del av gårdens verksamhet är uthyrning av hus, för konferens, fest och semester. Visningar av slottet i samband med andra arrangemang på gården är en tradition som gårdens nuvarande ägare har tagit upp efter familjen von Rosen, men idag endast genomför i samband med andra arrangemang här på gården.

 
Stallet
Lantbruket
Parken

Tillbaka
 
English version In English please
 
 
Rockelstad Slott > Herrgården > Lantbruket
649 91 Sparreholm.    Tel: 0157 - 32010.    E-Post: kontakt@rockelstad.se    Sitemap    Last update: 2008-10-17

Rockelstad är certifierade av Krav