Rockelstad Slott - Gå till startsidan
Spännande och omfattande historiaKonferens och KickoffBröllop med övernattningFestlokaler och uppläggWeekend och WeekendpaketHyra hus för ert arrangemangPriser och alternativHerrgården och StalletKontaktuppgifter och vägbeskrivning
     Kort om Slottet
Exteriörbild Rockelstad Slott södersida Rockelstad slott är en lite annorlunda byggnad. Slottet är ombyggt och tillbyggt många gånger från 1600 talet och till våra dagar. Enligt gamla kyrkoböcker vet man att det funnits en boplats här åtminstone sedan 1300 talet. Framsidan (gårdssidan) av slottet har Gripsholm som förebild. Den fornnordiska nationalromantiska stilen är förhärskande.

Exteriörbild Rockelstad Slott, norrsida Sjösidan är mer inspirerad av italiensk renässans med bla. valvbågar.
Rockelstad före ombyggnaden 1900 Ursprungligen fanns här en fyrkantig herrgårdsbyggnad i trä. Under 1800 talet byggdes slottet om av Carl Sylvan till en tegelbyggnad med två våningar. Under högkonjunkturen på 1880 talet tillkom tornen.

Rockelstad Flyglar Slottet har två större flyglar och två mindre. De större är reveterade trähus från slutet av 1600 talet.

Eric von Rosen
Eric von Rosen
År 1899 köpte Carl Gustav von Rosen Rockelstad till sin äldsta son. När Örbyhus i uppland blev till salu ändrades planerna, och Rockelstad gick till andra sonen Erik von Rosen. Erik var etnograf och upptäcktsresande. familjen von Rosen bodde på Rockelstad till 1973 då Helene och Christer von Post förvärvade gården.

Matsalen Rockelstad Slott Matsalen är ett av de rum som finns kvar i förhållandevis orört skick sedan 1600 talet. Takmålningarna är ursprungliga, och finns kvar tack vare att det hängt väv över dem under lång tid när barocktak var omoderna.

Förmaket Rockelstad Slott Förmaket, här på bild från von Rosens tid.

Turkiska rummet på Rockelstad Turkiska rummet är nog det rum så får flest människor att höja på ögonbrynen. Rummet som är beläget i ett av de runda tornens övervåning är inrett som ett lusthus "tillgängligt året runt" som det står på den gamla planskissen. Rummet är inrett i moriskt stil på 1880 talet, när det var inne med "orienten".

Kapellet på Rockelstad Birgittakapellet är inrett av Mary von Rosen under 1909-1917. Det är beläget i det andra tornets övervåning, och tänkt som ett andaktsrum. Rummet är tillägnat Heliga Birgitta.

Vinkällaren på Rockelstad Vinkällaren finns i ett källarvalv från 1300 talet.

Helene och Christer von Post När Helene och Christer von Post tog över gården 1973 var Lantbruk och mjölkkor den dominerande verksamheten. Under 1980-talet påbörjades viss turistverksamhet, för att sedan under 1990 talet när mjölkproduktionen lades ner utökas med konferens och festverksamhet i mindre skala.

Anna och Fredrik von Post Sedan 2004 bedrivs gårdens olika verksamheter av Anna och Fredrik von Post som också bor på gården.

Exteriörbild Rockelstad med portalen Närbild tornspiror på portalen Rockelstad

 
Kort om slottet
Filmbibliotek Rockelstad
Flygbilder
Sviter i slottet
Husöversikt
Sovrumsguiden
Karta till Rockelstad

Tillbaka
 
English version In English please
 
 
Rockelstad Slott > Kort om slottet
649 91 Sparreholm.    Tel: 0157 - 32010.    E-Post: kontakt@rockelstad.se    Sitemap    Last update: 2008-12-04

Rockelstad är certifierade av Krav