Herrgårdsblogg

2016-11-10

Kalkstensgolvet i Gula lackat

Lackering av kalkstensgolv

Nu ger vi upp att försöka hålla kalkstensgolvet fint på traditionellt vis. Det blir klarlack (båtförnissa) över hela golvet i vår största lokal i den gula Paviljongen. 

Golvvård är en av våra mest krävande uppgifter. Detta golv är på nästan 100 m2 och används som middagslokal för stora sällskap, konferenslokal (den största av våra 3 konferenslokaler). Inte varje helg, men ganska ofta är det också danslokal här inne, och det slitaget är inte jämförbart med något annat. 

Framförallt spriten gårt väldigt hårt åt ett mjukt kalkstensgolv, men klibbig intorkad öl är också problematisk. Vi har två olika typer av skurmaskiner för att hålla golvet i schack. Men att lägga en hel dag på att få ett enda golv i ordning är ohållbart. 

Vi har olika strategier för olika golv. Merparten av ekparkettgolven har vi tidigare vaxat med bonmaskiner (de bästa är från 50-talet). Där bytte vi till OSMO hårdvaxolja för några år sedan, och behöver numera bara olja golven 2 gånger om året. OSMO rules ! (ock är perfekt även på paneler, och annat trä) Med Osmo får man en lite mattare yta än lack, som också går att reparera och bättra. Osmo finns dock i flera glansalternativ. Vi har oftast kört med Sidenmatt (som är blankare än matt, vilket är svårt att förstå pga dålig namngivning från OSMO). För nåt år sedan kom en blank variant också som är riktigt fin, inte lika blank som lack dock. Vi blandar dem ganska ofta också. 

En annan sak med osmo är att när man skall olja ett nytt/nyslipat trägolv så olja första gången med någon billigare olja (vilken klar utemöbelolja/trallolja som helst, alternativt blanda linolja och terpentin 50/50 eller 40 olja/60 terpentin beroende på önskad inträngning. 

Vi har en del gammaldags såpskurgolv som vi fortfarande kör såpa på, men många av dem klarar inte slitaget, och vi funderar på att byta till OSMO där också. En del av kalstensgolven kör vi såpa på. Efter att ha genomfört ett test med med en mängd fabrikat vid sidan av varandra, fick vi fram den överlägsna vinnaren för stengolv: Stentvål original från Ajour Trading. 

Vi har också testat att köra OSMO på terracottagolv i t.ex. Brygghuset. Det blir fint ett tag, men klarar inte slitaget från skurmaskiner 

Och när man lackar ett golv, oavsett trä eller sten, så är det viktigaste kriteriet: Vattenbaserat suger hårt ! Inget vattenbaserat lack vi testat håller måttet. Allra bäst är förstås tvåkomponentslacker, därefter urtetanbaserad lack som t.ex. Båtförnissa. Ja, det luktar lite ett tag, men det håller. 

Vid en renovering i slottet 1986 lackades golven i några av rummen 7 gånger med tvåkomponentslack. Blev ett ca 4mm tjockt lacklager. 30 år senare är golven fortfarande i riktig bra skick. 

Skribent: Fredrik