Böcker och skrifter

Här presenteras några böcker och skrifter med anknytning till Rockelstad


Nornornas vilja av Helene von Post

Nornornas vilja. Bok skriven av Helene von Post 
En berättelse av Helene von Post (1948-2020) om ödets makt, skyddsandar, slottspöken och livet på Rockelstad

Rockelstad är en herrgård vid Båvens strand i hjärtat av Södermanland, med gamla anor och rik historia. Helene och Christer von Post med familj har bott här under tre decennier med allt vad det inneburit av märkliga händelser, lustiga möten och hårt arbete.
Ibland när tiden tycks stå stilla kan man känna historiens vingslag och lyssna till den sedan länge åldrade asken Yggdrasil invid slottstornet hur den susar och viskar om gångna livsöden och tidens flykt, och Nornorna, våra nordiska ödesgudinnor vid askens rötter, tycks evigt unga, där de oförtrutet väver livets trådar vidare och vidare.

Helene von Post låter oss få en inblick i slottets hemligheter och i det vardagliga livet. Med hjälp av många bilder får vi också en inblick i den vackra och unikt spännande slottsmiljö berättelserna tilldrar sig i.

Boken har ISBN-nummer: 978-91-85385-44-7 är på 138 sidor, inbunden, och försedd med bilder ut familjens privata arkiv.

Finns tillgänglig i bokhandeln (Förlagssystem) eller direkt från förlaget:
Bokförlaget Axplock
Hemsida: www.axplock.se
E-post: post (SNABEL_A) axplock.se
Postadress: Box 100, 645 22 Strängnäs, Sweden
Tel: 0152 150 60 Fax: 0152 151 40

Liftis Lifualia Rosennos av Helene von Post

Liftis Liftualia. Bok skriven av Helene von Post
En berättelse om Liftis Liftualia Rosennos och andra slottskatter, av Helene von Post, illustrerad av Madeleine von Post.

Den lilla kattungen Liftis Liftualia Rosennos liftade till det sörmländska slottet Rockelstad med lantbrevbäraren, växte till sig och charmerade alla, såväl familjen von Post som vänner och konferensgäster. Liftis dramatiska nio kattliv bara pockade på att få berättas. Därför skrev slottsfrun Helene von Post "En berättelse om Liftis Liftualia Rosennos och andra slottskatter".
Kattkompisarna är bland annat gentlekatten Missemoje, Aramiss den store och inkräktaren Lakrits. Samtliga så unika personligheter som bara katter kan vara. Dessutom medverkar både hundar och människor i den lilla boken, även om fokus ligger på "katta-strofer" av olika slag.

Kattägare och kattvänner i såväl slott som koja kommer att le och känna igen sig i historierna.

Boken är ömsint illustrerat av "lillmatte", Madeleine von Post. Illustrationerna ger även en fin känsla för många vackra arkitektoniska detaljer på det kulturhistoriskt så anrika Rockelstad.

Den ger dessutom, fastän boken egentligen handlar om katter, på ett lättsamt sätt intressanta inblickar i sörmländskt slottsliv, för såväl människor som husdjur, under det sena 1900-talet.

En berättelse om Liftis Liftualia Rosennos och andra slottskatter, av Helene von Post, med illustrationer av Madeleine von Post, Boken är på 50 lättlästa, ofta illustrerade, sidor och i behändigt format.

Boken har ISBN-nummer: 978-91-85385-34-8. Finns i bokhandeln (SEELIG) eller direkt från förlaget.
Bokförlaget Axplock
Hemsida: www.axplock.se
E-post: post (SNABEL_A) axplock.se
Postadress: Box 100, 645 22 Strängnäs, Sweden
Tel: 0152 150 60 Fax: 0152 151 40

Carin Göring av Björn Fontander

Carin Göring skriver hem. Bok skriven av Björn Fontander
En berättelse om Mary von Rosens syster Carin, som kom att gifta sig med Hermann Göring

Hermann Göring var besatt av Carin, den vackra svenskan av god familj. Och hon var i sin tur imponerad av flygarhjälten. De hade omgående blivit besatta av varandra. "Vi har svalt kärleksdrycken och är hjälplösa, så extasiskt hjälplösa under dess effekt", uttryckte Carin det själv. Så här skriver bokens författare inledningsvis: "Carins egna brev hem till Sverige är bästa vittnesbörd om hur det förhöll sig i verkligheten. Hon och hennes Hermann var två av de största och tidigaste entusiasterna omkring Adolf Hitler. Inte för inte vann hon Hitlers sympati och utnämndes till 'rörelsens' maskot!"
Carin Göring skriver hem är ett ovanligt och fascinerande vittnesbörd om dels en kärlekssaga, dels något mera. Läsaren får en "bredvidläsningsbok" till det officiella. Genom breven och de många bilderna ges ytterligare en dimension till den omänsklighet och ofattbara grymhet som många av dessa personer iscensatte.

Björn Fontander är TV-producent och har gjort en rad uppmärksammade TV-filmer om Andra världskriget. Han har tidigare skrivit bl.a. en bok om Göring.

Flickan på vinden av Birgitta Wolf

Flickan på vinden. Bok skriven av Birgitta Wolf
Flickan på vinden hette en gång VON ROSEN och skrev som tolvåring hopkurad på en bjälke under vindstaket, i en blå skrivbok berättelser om "en barndom som var full av färg och äventyr, vardag, helger och fester, av spöken och tomtar och troll och människor".
Utdrag ur den boken ingår i hennes självbiografi. Birgittas far var forskningsresanden Eric von Rosen. Hennes mor den begåvade, initiativtagande Mary Fock, hennes fem syskon (bland dem Björn, konstnären och författaren, och Carl-Gustav, flygaren) ägde som hon själv äventyrslust och temperament i övermått. Van att leva i två världar - slottet och torparstugorna - fick hon skolning för sitt senare liv.

Men Rockelstad betydde också en del av svensk kulturhistoria: där firade Evert Taube sin förlovning, Anders de Wahl deklamerade, Sven Hedin berättade, Zilliacus skrev dikter och Heidenstam skildrade sitt möte med Karl den XII:s vålnad.

År 1933 gifte sig den tjugoåriga Birgitta och flyttade till Tyskland. Hon har många drastiska episoder att berätta från den nationalsocialistiska tiden - Herman Görings första hustru Carin var hennes moster. När hon insåg vad som skedde bakom Tredje rikets kulisser hjälpte hon efter förmåga politiskt förföljda - bl.a. lyckades hon smuggla sig in i ett koncentrationsläger.

Denna bok kan varmt rekommenderas av oss på Rockelstad, då den både ger insikt i livet på gården under början av 1900 talet samt skildrar tiden före och under andra världskriget från ett annat perspektiv än den ordinarie historieskildringen.

Carl Gustav von Rosen av Ralph Herrmann

Carl Gustav von Rosen. Bok skriven av Ralph Herrmans
Carl Gustaf von Rosen: Vår tids hjälte! Sveriges siste äventyrare! Tjugonde århundradets Sankt Göran! Denne märklige mans liv och gärning har fått många beskrivningar som sällan träffat helt rätt. Hans karaktär och gärning låter sig inte fångas i artiklar eller TV-intervjuer.
arl Gustaf von Rosen ställde sig och sitt flygkunnande i lidande människors tjänst. När andra höll tal, skrev petitioner eller fördömde i Nationernas förbund eller Förenta Nationerna fanns Rosen på plats och utförde det som behövde göras; utan stora ord men trotsande större risker. Ända från barndomen på slottet Rockelstad gick han sina egna vägar, följde sina nycker och ingivelser och först långt senare sitt samvete.

Han var flygande artist i Sveriges folkparker, ambulansflygare i Etiopien efter den italienska invasionen, trafikflygare på världens längsta reguljära route, bombflygare i första finska kriget och flygkapten i det svenska ABA. Senare byggde han upp Heile Selassies kejserliga flygvapen, flög i kongo, i Biafra och i Etiopien igen där han dödades vid ett gerillaanfall.

Om Carl Gustaf von Rosen ansåg att hans insats behövdes gick han in för uppgiften med obändig entusiasm och energi. För honom fanns aldrig halvhjärtade engagemang. Han levde med risker och hotet om döden men detta kunde aldrig påverka hans inställning till hjälparbetet. Den som vill sammanfatta hans liv med några ord kan söka sig till Uppenbarelseboken: "De älskade icke så sitt liv att de drogo sig undan döden."

Boken finns i en lång och en kort upplaga.

Andra böcker och skrifter

Skrift av Ernst Malmberg
Eric von Rosens bok Från Kap till Alexandria
Heidenstams novell om Karl XII Spöke