Holmens stora julbord

Julbord med Holmens skogsentreprenörer


Vi fick äran att vara värd för Holmens julbord med de sörmländska skogsentreprenörerna. Holmen är ett stort företag där en viktig del består av att få fram timmer, massaved och flis till sågar, massa- och pappersbruk.
Sörmland och Östergötland är för Holmen viktiga regioner. Arbetet med att avverka med skördare och köra fram timret till bilväg med skotare sköts huvudsakligen av egna företagare(entreprenörer). Att samla ihop dessa brukar innebära 110-120 personer vilket är många för ett ställe som Rockelstad.
En fin decemberdag med sol, tyvärr utan snö.
Slott med smidesgrind
Vi har dukat upp i hela Östra flygeln, i den ordinarie matsalen fick vi in ca 90 platser. 
Bord och stolar med röda servetter
För att komma upp i 120 platser använde vi övre hallen samt lilla gröna biblioteket.
Chippendale stolar röda servetter
Utan vår nya stora konferenslokal i Gula Paviljongen hade vi inte klarat det. Att ställa upp 120 stolar i biosittning var inga problem. 
Konferensrum biosittning röda stolar projektorduk
December är ofta en ganska lugn period för oss, vi har hållt på i flera veckor och förberett, rullat 700 köttbullar, lagt in sillar och bakat bröd. Men denna dag var förstås den mest intensiva i köket
Matlagning konferenskök julbord kockar med förkläden
Och så frammåt halv 11 börjar parkeringen fyllas på, samåkande är nästintill omöjligt eftersom alla reser från olika ställen. Många pickuper blir det. Tur att det finns en gigantisk grusplan.
Första anhalten är ett konferenspass i Gula Paviljongen. Vi har satt upp marchaller för att leda folk rätt. 
Under hösten har vi färdigställt grusväg, gräsmattor, altan och ny infart med tujjor till Gula paviljongen Här visas den nya infarten som också blir en avgränsning av slottsparken mot grusplan och lantbruksverksamhet. 
Och så samlas alla i nya konferenslokalen i Gula Paviljongen. Han som tittar bakåt ser den fina utsikten över sjön Båven.
Chefen (Fredrik) från Norrköping inleder konferenspasset. Varpå "godsägaren" (Fredrik) tar vid och drar lite om gårdens historia och verksamhet. Sedan tar en analytikertjej över och berättar om framtidsutsikterna. 
Frammåt halv 1 är det äntligen dags för julmat. Det blir bråttom att ställa fram de sista varma rätterna då anstormningen kommer 5 minuter tidigare än beräknat. Vi har valt att inte ha supermånga rätter, men att de som finns skall vara av hög kvalitet istället. 
Att servera 115 personer samtidigt är omöjligt, men eftersom samma rätter finns på båda sidor av bordet, och att det finns egen utgång vid slutet av bordet så går det förhålladevis smidigt, efter 10-15 minuter hade alla fått mat. Vad vi fick höra gick det t.om, smidigare än på vissa andra ställen de haft julbord. där det kunde ta upp mot 30 minuter
Och platserna räckte till i matsalen och på övervåningen. 
Efter middagen beger sig alla in till slottet för kaffe och tilltugg. Vi har dukat upp i gamla slottsmatsalen. Det är ett trevligt upplägg att använda tre olika lokaler, varav slottet är grädden på moset som brukar ge upphov till en hel del samtalsämnen. 
För att klara detta antal har vi dukat upp i fyra rum i slottets undervåning, på bilden visas ett av tornen kallad musiksalongen. 
Även den nedre hallen används för kaffe och mingel. En värmande brasa är heller aldrig fel.
Frammåt halv 3 lämnar de sista gästerna. 
Slutligen är det dags för personalen att stilla sin hunger, julbordsmat har vi i drivor.