Rockelstad Slott - Gå till startsidan
Spännande och omfattande historiaKonferens och KickoffBröllop med övernattningFestlokaler och uppläggWeekend och WeekendpaketHyra hus för ert arrangemangPriser och alternativHerrgården och StalletKontaktuppgifter och vägbeskrivning
    

Levande herrgård med lantbruk och stall

Rockelstad är inte endast en konferensgård, utan en levande herrgård med ett flertal olika verksamheter. Skötseln sker idag av ägarna samt ytterligare några personer och entreprenörer i närregionen.

Lantbruk, skogsbruk och jakt

Rockelstad har tidigare haft mjölkproduktion i större omfattning, idag har detta ersatts av hästverksamhet och kravodlad spannmålsproduktion. Då rockelstad är en medelstor gård om ca 600 ha (+ 200 hektar vatten) finns även visst skogsbruk. Jakt och fiske används för egen del eller är utarrenderat. Läs mer om lantbruket och dess historia på menyn till höger.

Stallanläggningen i vinterskrud
Stallanläggningen i vinterskrud

Byggvaruförsäljning

Gården har även en mindre bygghandel som säljer t.ex. virke, skivmaterial och takpapp samt en butiksdel med VVS, EL, Skruv, Handmaskiner etc. Bygghandeln har även en byggnadsvårdsdel med nya produkter i gammal stil från t.ex. Kulturbeslag, Karlskrona lampor samt Badex.

Bygghandeln säljer främst till gårdar och hantverkare i närområdet, samt till sommarstugeägare.


Panncentralen på Rockelstad

Under 2006-2007 har gården fått ett nytt värmesystem bestående av en central pannanläggning på 250 kw från Mekano i Malung som eldas med flis. 16 av gårdens byggnader inklusive slott och flyglar har förbundits med ett kulvertsystem på totalt ca 1,5 kilometer. Detta har varit en mycket omfattande ombyggnad då ett flertal av byggnaderna även byggts om till vattenburen värme. Ett optiskt datanät har samtidigt lagts ner till samtliga byggnader. Panncentralen under byggnation
Panncentralen under byggnation

Rockelstad stall

Rockelstads stall och hästverksamhet drivs sedan aug 2017 av EA Hästsport som har inakordering i stall och lösdrift, hoppningslektioner, samt bedriver webbutik för hästutrustning.

Webbutik och kontaktinfo på equisamoris.com

Före 2017 hyrde företaget Horseworks stallet, och dessförinnan ridinstruktören Anja Held. Verksamheten startade i slutet av 1990-talet med omfattande körningsverksamhet med kusken Anders Ericsson som bedrev verksamhet här i ca 10år. Mer om stallet på menyn till höger.

Gårdens bebyggelse

En stor del av gårdens verksamhet är idag fastighetsskötsel. På gården finns förutom själva slottet 13 hus/lägenheter och tre torp. Några av villorna har mycket behaglig utsikt över sjön. I stallbyggnaden finns en trevlig lokal / lägenhet. Alla bostäder och torp är för närvarande uthyrda eller används i gårdens verksamhet.
Anders Ericsson
Anders Ericsson
Några av gårdens bostäder
Några av gårdens bostäder

Slottsparken på Rockelstad

Slottsparken på Rockelstad utformades i början av 1900 talet av trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin. Inspirationen kommer dels från 1600-talets barockträdgårdar, men här skapades också en större engelsk park som sträckte sig ut på ena udden utmed Båvens strand. 
Stallet
Lantbruket
Parken
 
English version In English please
 
 
Rockelstad Slott > Herrgården
649 91 Sparreholm.    Tel: 0157 - 32010.    E-Post: kontakt@rockelstad.se    Sitemap    Last update: 2018-05-07

Rockelstad är certifierade av Krav