Herrgårdsblogg

2012-01-03

Eldkorgar i Barock

Eldkorgar brinner

Nu har de nya eldkorgarna kommit och vi har under nyår testat att elda i dem. Under flera år har vi funderat på att skaffa eldkorgar eftersom det är ett så mysigt sätt att lysa upp i mörkret. 

Alla färdiga eldkorgar som finns att köpa har kännts för små, fula och klena, och skall man väl köpa ett par representabla eldkorgar så skall det vara nåt som duger i en slottsmiljö. 

Efter en noggran sökning på nätet hittade vi firman Järnkonst i Ljungbyhed som tillverkar konstsmide. De hade bl.a. gjort eldkorgar till filmen Arn. Den modell som vi tyckte passade oss bäst heter Torleif, och är med sin balusterformade fot inspirerad av barocken. 

De kunde också specialtillverka en större modell av eldkorgen Torleif, så att den blev ca 1 meter hög och 50cm i diameter överkant. Dessa stora eldkorgar kräver dock en hel del ved märkte vi. Vår vaktmästare Teddy hämtade dem i mellandagarna. 

De kostade 4000 kr/styck. Eftersom det även blir en del jobb med att ställa fram dem, fylla på ved, och tända dem på exakt rätt tid så kommer vi nog ta lite betalt av de arrangemang som vill använda dem. Samtidigt vill man ju inte att det skall kosta för mycket så de inte blir använda. Antar att runt 500 kr är rimlig hyreskostnad. 

Skribent: Fredrik