Herrgårdsblogg

2019-02-15

Gästrumsflygelns sovrum

Rum med nyslipat golv och rödvit kakelugn från Uppsala Ekeby

Några av de finaste rum vi har är de i den gamla gästrumsflygeln från slutet på 1600-talet. De har dock fallit in i kategorin charmiga men skabbiga eftersom färgen flagnar på snickerier och paneler. 

Rummen har även lite svårt att hantera trycket från många övernattningar i modern tappning där folk inte tar av sig skorna. De gamla skurgolven med breda furuplankor är tänkta att såpas ofta, men de händer förstås inte, vilket gör dem väldigt fläckiga av blöta skor. 

Vintern är vår renoveringstid, och nu har vi tagit tag i de två största sovrummen på bottenvåningen i Gästrumsflygeln, Röda och Blå rummet. Golven har slipats och behandlats med Osmo 3 gånger. I blå rummet provade jag att slänga ner lite vit oljefärg i osmon för att få det att efterlikna skurgolv, det blev väl ok, men det blev nästan snyggare i Röda rummet där vi bara la på ren Osmo hårdvaxolja. 

Taken penslades och snickerierna målades med en egenblandad grå oljefärg. Sist men inte minst så tvättade vi de handmålade tapeterna. Vi passade också på att dra el till taklampor, vilket detta hus saknar i nästan alla sovrum. 

Nu återstår att måla om alla möbler i det blå sovrummet, men det är förhoppningsvis klart till sommaren. Hinner vi så kommer vi även fortsätta med ytterligare ett sovrum i Gästrumsflygeln. Planen är även att starta ett Instagramkonto på sikt, eftersom vi hela tiden har så många renoveringsprojekt som skulle vara kul att dokumentera. 

Skribent: Fredrik