Herrgårdsblogg

2012-04-02

Grindstugan renoverad

Säng med grönt överkast i Grindstugan

Vårens stora projekt har varit att renovera Grindstugan, en av de små flyglarna framför slottet. Grindstugan har länge varit sorgebarnet bland våra hus och rum. Huset hade tidigare ett stort kök, ett sovrum och en liten skrubb med våningssäng. 

Våningssängen var inget vi kunde använda för företagsgäster, och den var svår att använda på bröllop och fester. Ingången till skrubben var från sovrummet, så alla måste känna varandra. Sämst i huset var dock duschrummet, som vi visserligen försökt fräscha till flera gånger, men det var utom all hjälp. 

Så nu började vi från början, rev ut duschrummet, rev köket, bröt upp hela golvet i köket och gjorde kanaler för vatten, värme och el. Det ursprungliga duschrummet gjorde vi så stort det gick, dvs vi förlängde det fram till fönstret och satte dörren i 45 gradig vinkel. 

När man börjar riva i gamla hus upptäcker man ofta dåliga och fördyrande omständigheter. Här var vi tvugna att dra om avloppsstammarna ut i backen, dra in ny vattenledning och ändra sträckningen för husets el-matning som tidigare gick genom duschrummet. 

När man ändrar elen så är det lika bra att sätta in nytt proppskåp och dra om den mesta av elen. Och eftersom vi har optisk datafiber indragen i alla hus så passar vi på och sätta upp nätverksuttag överallt. 

Det som tidigare var kök blev ett fint sovrum, faktiskt känns det nu som ett av våra finaste sovrum (slottet borträknat). Namnet blev Estellerummet eftersom det passade bra i tiden och då fick det ursprungliga sovrummet heta Victoriarummet. 

Skrubben i det ursprungliga sovrummet blev till ett stort duschrum. Fönstret gjordes om till en glasad pardörr, så att vi kan använda rummet i företags-sammanhang (då man inte känner varandra så bra vill man inte gå igenom nån annans sovrum för att komma till sitt eget). Rummen har dock connecting doors, men av ljudskäl byggde vi ut väggen i gamla köket så vi kunde få plats med ytterligare en dörr. 

Så nu är vårt sämsta hus förvandlat till två fina sovrum med egen dusch/wc. Näst på tur i renoveringsträsket är toan i gästrumsflygelns undervåning, som i dagsläget är vårt sämsta våtutrymme, men det blir sent i höst eller nästa vår. 

Ta gärna en titt på Grindstugan efter renoveringen 

Skribent: Fredrik