Herrgårdsblogg

2011-08-31

Koka kräftor

Kräftkok koka kräftor

Idag körde vi stort kräftkok. Med den nya 100 liters grytan och en tysk gas-brännare som vi importerat själva klarar vi nu att koka rejält med kräftor. En avd. på Finansdepartementet var här på konferens och fiskade upp kräftorna, och tanken var först att de skulle haft kräftor till middag. Men efter diverse turer så ändrade de sig. Så nu har vi mer kräftor än vi behöver. 

Vi fyller frysarna och hoppas att kräftorna går åt framöver. Eftersom det verkar finnas obegränsat med kräftor i sjön så orkar vi endast fiska på den absolut närmaste delen av stranden. Skulle man vilja finns några kilometer strandlinje till att fiska på. Möjligt att det skulle gå att fiska kräftor kommersiellt, men det blir svårt att få tid till det. 

Det krävdes dock en del research att hitta stor-grytan med tappkran, och det fanns inga tillräckligt kraftiga gas-brännare att få tag på i Sverige, till slut hittade vi en 14KW brännare i tyskland som vi importerade. Att få igång kokeriet har krävt några turer. först felaktig regulatorstandard, tyskarna kör på 50 millibar och svenskarna på 30. Så först fick vi inget drag alls i brännaren. En adapter införskaffades. Sen gick röret på termoventilen sönder. 

Men nu funkar det. Dock har vi märkt att vi måste ha plywoodskivor runt brännare och kastrull för att inte värmen skall blåsa bort. Sen är det inte lika effektivt som de teoretiska beräkningarna sa. 40 liter vatten tar en dryg timme att koka upp. 

Grejen med kräftkok är att man måste ha mycket vatten, för att inte temperaturen skall sjunka för mycket när man häller ner kräftorna. Destå mer vatten, destå mer kräftor kan man lägga i på en gång. 

Det är verkligen perfekt att vara ner på bryggan och koka, tillgången till vatten är värdefull. Sumpen kan inhysa kräftorna några dagar om man inte hinner koka direkt. Synd bara att det är slut på dill i alla affärer runt om (det var vi som köpte slut den). 

Så nu kan vi både erbjuda kräftfiske, kräftkok och kräftskiva för den som skulle vilja. Vill man äta sina egna kräftor får några ur gänget komma ner dan innan och fiska. Annars kan vi förfiska och därmed funkar kräftor även som en aktivitet på endygnskonferenser. Men mest blir det nog kräftfiska för släkt och vänner antar jag. 

Skribent: Fredrik