Herrgårdsblogg

2013-05-20

Kör så det ryker

Vårbruk med traktor New Holland och rapidmaskin

In i dimman. Här sås det sista vårvetet 17maj på en rykande torr åker. Peter Holmberg som hjälper oss med sådden har nu sått nästan dygnet runt i ett par veckor. Bara åt oss har det blivit runt 100 hektar vårsådd. 

Ett hektar är 100x100 meter så 100 hektar är en kvadratkilometer. I höstas blev det ingen höstsådd (dvs höstvete) för att det regnade konstant. Desto mer att harva och så nu på våren. Den stränga och långa vintern har fördröjt det hela ett par veckor. 

Vi odlar havre, vete och korn, ekologiskt med krav märkning. I våra trakter är inte spannmål speciellt bra egentligen det hade passat bättre med gräs, men vi får nöja oss med ogräs. Gräs går inte att sälja eftersom i princip alla kor är nedlagda i våra bygder. Det är billigare att producera det mesta i Tyskland. De sämsta åkrarna har vi gräs på ändå, så det slår vi varje år för att få våra EU bidrag (hårda sanningar). 

Många gärden fick vi på de hårdaste ställena harva 5 gånger. Men vi harvar grunt i år i hopp om att få bättre skörd. Förra årets skörd täckte precis utsädet och den ekologiska gödningen (benmjöl och hönsskit). Blir det sänkta EU stöd så blir det skog på åkrarna istället. 

Det som många inte förstår är att EU-stöden ersätter de tidigare tullarna, och att EU-stöd idag är staternas sätt att hålla nere matpriserna (så till den milda grad att hälften av all mat slängs). 

Men vi harvar på ett tag till med vårt lantbruk eftersom det är så himla praktiskt att ha alla maskiner på gården. 

Skribent: Fredrik