Herrgårdsblogg

2012-02-27

Matsalsgolvet oljat

Ekgolv nyoljat med OSMO i matsal

Golvet i Östra flygelns matsal (krisallsalen) är äntligen slipat och oljat med Osmo. Det finns många sätt att behandla och underhålla golv, vi har troligen provat de flesta varianter på trä, sten, linoleum etc. Vi har många utrymmen som har extremt hårt slitage så det gäller att hitta hållbara lösningar. 

När det gäller trägolv brukar olja eller lacka vara de två mest frekventa behandlingarna. Att lacka ger en nästan helt tät yta som är mycket slit-tålig, men när det väl går hål på lacken så tränger vatten ner i träet och succesivt förstoras hålen när träet sväller. Bra i t.ex. kök med trägolv. 

Bäst är tvåkomponents och Polyuretan lack, därefter förnissan, sämst hållbarhet har all form av vattenbaserad golvlack. I förmaket i slottet lackade vi 1987 med polyuretanlack i 7 lager, det håller än. 2009 lackade en golvslipfirma ett av sovrummen med vattenbaserad lack i 3 lager, det ser redan ganska dåligt ut. 

Fördelen med lack är att man kan våt-skura golven. En oljebaserad (uretan) som fortfarande finns att köpa i handeln är Herdins Betslack. International Båtförnissa går också bra. 

Att olja golv ger trevlig lyster, och en märklig förmåga för golvet att reparera sig självt, visst det blir slitet, men det är bara att gå på med lite mer olja. Ovanpå oljan kan man lägga vax (bonvax, biwax) som poleras med en trebortstmaskin så att vaxet härdar av värmen. Detta har vi gjort i snart 40 år på flera av våra oljade golv. Vi har provat olika sorters oljor och vax. Nackdelen med vax är att det inte går att våt-torka golven utan ny vaxbehandling. 

Sen kom hårdvaxoljan för ett antal år sedan, ett mellanting mellan att vaxa och olja, Helt fenomenal när det gäller slitstyrka. Osmo Hårdvaxolja heter den hårdvaxolja vi använder. Den är dyr som stryk, men helt fenomenal, vi har t.om oljat fikarummet i stallet. Den klarar vatten, sand, viss mängd salt. På något sätt är den både hård och följsam och den går att våt-torka. 

Vi provade Herdins hårdvaxolja på ett ställe, och den funkade inte tyvärr inte alls bra. Vi grundar det nyslipade träet med ett lager vanlig billig utemöbelolja (typ 35-40% linolja). Bra att den är tunn så den tränger ner. Sen kör vi två till tre gånger Osmo. Denna approch har vi kört på många trägolv, och funnit vara den bästa för oss. 

Skribent: Fredrik