Herrgårdsblogg

2010-02-28

Monster-raka snöröjer Ridhus


Desperationen sätter in och man vet inte vad man skall göra för att undvika att taken rasar. Det gäller att prioritera och värdera vilka tak och vilka ställen man tror är svagast kontra vilka snölaster som ligger på olika ställen. 

Redan tidigare hade vi för hand snöröjt övergången mellan ridhus och stalldel, men ridhuset med ca 22 meters spännvidd kan vara i farosonen, och vi hade meddelat Anja och Carl som hyr stallanläggningen att folk ej fick vistas i ridhuset. 

Eftersom försäkringen kanske inte gäller om man inte snörökt så blev det än mer akut att göra något åt ridhuset. Och att skotta sånna jätteytor för hand är ogörligt, snöslunga på taket är heller inte något alternativ eftersom taklutningen är för hög, samt att taket är tunnt och halt. 

Så det blev till att vara kreativ. Vi tog säcklyftaren till traktorn och byggde en 14 meter lång raka/skrapa av trä. Efter första försöket så gick en av reglarna av pga en kvist som satt fel. Vi bytte regeln och provade igen, den här gången höll rakan för att skrapa av halva taket, sedan råkade vi antagligen böja av den då vi tiltade lastaren för mycket. Sen gav vi upp, halva taket var nu i alla fall röjt. Nu väntar vi på våren istället. 

Skribent: Fredrik