Herrgårdsblogg

2014-11-20

Konferens med mordgåta

Konferens med mordgåta i slottsmatsalen

I går kväll hade vi mordgåta i slottsmatsalen. Två skådespelare ledde spektaklet som ägde rum under middagen. Vår ordinarie matsal och våra kök är i Östra flygeln, men just när det är mordgåta är slottets matsal perfekt. Då kan man springa omkring i undervåningen och göra lite små uppdrag. 

Passet var upplagt så att när middagsgästerna satt sig till bords blev de introducerade till herrgårdsmordet ungefär en halvtimme före förätten. Alla fick var sin roll att spela under middagen. Sedan kom skådepelarna in igen före varmrätten och fick igång mystiken under ca 20-25min. 

Manuset är skrivet så att deltagarna kan vara mer eller mindre aktiva beroende på hur gruppdynamiken ser ut. Det ska gå att köra herrgårdsmordet även om folk inte är så aktiva. Men i det här fallet så hakade de på till 110 procent och spelade sina roller. Om det finns mycket kreativitet i gruppen anpassar sig skådespelarna till det. 

Före efterrätten fortsatte skådepelarna en stund, men nu var gruppen helt uppe i det hela även när skådespelarna inte var inne i rummet. Gåtan fick sin upplösning till kaffet som intogs i förmaket på andra sidan hallen. 

Vi har haft mordgåta flera gånger förut, men detta var ett nytt och väldigt bra gäng som anordnade det hela. Det är också viktigt att det går att genomföra till rimliga kostnadsramar. När jag frågade vad de försörjde sig på så spelade åtminståne en av dem barnteater på vardagarna och cluedo på helgerna. 

Skribent: Fredrik