Herrgårdsblogg

2018-01-12

Renovering 1700-tals dörrar

Renskrapning av 1700-talsdörr

Äntligen har det blivit dags att åtgärna en av de stora skamfläckarna. Gästrumsflygelns entrehall har varit sunkig i många år. Huset är från från 1694 och har en oslagbar charm med sina gamla 1700 tals dörrar, handmålade tapeter, takmålningar och kakelugnar från Uppsala Ekeby (med mariebergs-ugnar som förebild). 

Men framförallt i hallen flagnar färgen och en vit kredering lyser igenom, vilket inte lyfter intrycket. Efter en del funderande kom vi fram till att det inte går att lägga på ytterligare färg och få det att hålla, så vi skrapar rent dörrar och karmar. 

Det är alltid spännande att mixa till en bra nyans av grått. Just grått är en av de svåraste färgerna att få rätt, utan att varken umbran, rödton eller blåton blir för stark. Guldockra och grönumbra brukar vara basen med en aning oxidrött och bara en touch av svart för att inte blåtonen ska börja lysa igenom. Otaliga är de färgmixar vi fått slänga genom åren innan man fått det bra. 

Sen är det bara se till att måla tunnt, 3 gånger, aldrig använda plastfärg (absolut inte som grundfärg). Har man bara alkydfärger hemma så gärna blanda i linolja. Första strykningen späds 20% lacknafta, kanske lite terpentin också. Finns textur (torkmedel) hemma så kanske lite sånt också, beroende på mängden linolja. Ingen aning hur proffsen gör, men vårt sätt har funkat i alla år. 

Sen är frågan vad vi ska göra åt entrehallens väggar. De är vävspända idag, men har inga fina målningar som i de andra rummen, så de hamnar inte i kategorin "Heliga saker" som vi inte rör. Skulle va snyggt med tapet, men då måste vi gipsa först. Och vad gör man med elen. Dra om hela hallen och sätta upp ny elcentral skulle vara bäst. 

Skribent: Fredrik