Herrgårdsblogg

2014-05-21

Sågning av soffan i Grevens

Sovrum karljohansoffa säng

Behovet av ytterligare sängar och sovrum stiger ständigt. Idag har vi ökat med 3 sängar till 77 fasta bäddar. Grevens rum i den fina Gästrumsflygeln är ett bra rum, men som till idag haft två separata enkelsängar på var sida av rummet. Eftersom vi har mycket bröllop och fester där par övernattar vill vi gärna kunna erbjuda dubbelsängar. Vi har ibland upp mot 100 övernattande, men då med ett stort antal extrasängar. 

Även om vi har tjocka madrasser i extrasängarna är det förstås mycket bättre att kunna erbjuda riktiga sängar till så många som möjligt. Ett bra rum som Grevens får ett ordenligt lyft med dubbelsäng. I Grevens står originalinredningen från Tauberummet, tillverkad av NK-snickerier på 1920-talet, samt en karljohan-soffa som Christer von Post ställde hit på 80-talet. Säng-soffan är så stor att hela fönstret med karm och allt fick plockas ur för att få in den. 

Att få ut säng-soffan tyckte vi var för bökigt. Så det blev till att såga bort 160cm från framkanten, förstärka den med vinkeljärn, och ställa in två lösa sängar inne i soffan. Funkar riktigt bra faktiskt. Vi har en deal med sängtillverkaren Lectus som succesivt hjälper oss att uppgradera vår sängflotta. Som en mindre och exklusiv sängtillverkare har de möjlighet att specialbygga sängar med konstiga mått för att passa i våra gamla sängramar. 

Förutom Grevens rum har vi idag också uppgraderat Röda rummet och Napoleonrummet på nedervåningen i Gästrumsflygeln med var sin 140 cm Lectus säng, som komplement till de ordinarie stora dubbelsängarna. Dessa rum blir då förstahandsval att sova två par i, när det är många som övernattar. 

Tillsammans med lilla Grevens rum (nytt litet dubbelrum vi byggde hösten 2013 bredvid Grevens rum) samt Stockrummet och lilla rosa rummet i Östra flygeln som fått dubbelsängar så har vi under det senaste halvåret ökat antal fasta sängplatser med 7st. Inte så dåligt. Vi har även renoverat Rosenrummet i Östra flygeln till att bli ett fint rum med delbara Lectus dubbelsängar. 

Förhoppningsvis stiger den upplevda kvaliten av övernattning för boende i alla dessa rum. Egentligen har vi faktiskt 79 fasta sängar då vi flyttade två av enkelsängarna till övre hallen i Gula Paviljongen, men detta rum har ännu inga egna väggar så vi räknar det inte som ett sovrum ännu. 

Skribent: Fredrik