Herrgårdsblogg

2009-03-05

Skogsvagn

Skogsvagn

Premiärtur för nya skogsvagnen, här avlastning av timmer för nästa års flisbehov. I höstas köpte vi en skogsvagn modell Farma 8,5 ton med 5,3 meters kran samt 50m vinsch Först nu har vi fått tillfälle att använda den ordentligt då det gallrats lite i kärrmarkerna. Eftersom det är så pass tjock is gäller det att passa på att komma ut på ställen som annars inte är tillgängliga. En bekant (Jonas) har varit ute och kört lite med sin skördare, och då blir det mycket att ta reda på. Givetvis körde han fast, men vi fick upp honom med gamla lyftkransvajrar och grävmaskinen. 

Vi räknar med att vi på ett år gör av med ca 800 kubikmeter flis till vår värmecentral (litet fjärrvärmeverk). Det är att jämföra med ca 65-70 kubikmeter olja. Och då har vi pannan avstängd sommartid. Skall man vara miljövänlig så är träflis ett bra och framförallt billigt alternativ. 

För att kunna få en hygglig ekonomi i det så gäller det dock att kunna stå för en del av arbetet själv, och då är just transporten (skotning) det som är enklast. Själva uppflisningen kommer vi troligen inte ge oss på själva, en bra maskin för att kunna göra träflis ligger på närmare 5 MKR. 

Skribent: Fredrik