Herrgårdsblogg

2011-10-12

Slottsliv Filminspelning

Filminspelning Slottsliv Peder Lamm

Vi har varit med i TV-programmet Slottsliv med Peder Lamm. Det väckte mycket större uppståndelse än vi hade kunnat drömma om. Det känns egentligen inte riktigt som vår grej att vara så här officiella. Första säsongen av programmet som gick 2010 var vi lite skeptiska. Men när de frågade igen i våras kunde vi kolla på förra säsongens program på TV8 Play, och det verkade rumsrent. 

Eftersom vi inte själva har TV8 så kollade vi upp hur många tittare de hade, och eftersom det inte verkade vara så jättemånga tänkte vi att det kanske kunde slinka igenom utan alltför mycket uppståndelse. Programmet verkade ha mer fokus på stället än på oss som personer, vilket också kändes bra. 

Men herregud vilken uppståndelse det blev, det känns som att nästan alla runt oss har sett programmet, folk har t.om spelat in det. Och till råga på allt så skulle lokaltidningen Eskilstuna-kuriren göra ett litet reportage inför sändningen. Vi funderade på om det var lämpligt, men tänkte att en liten notis i tidningen kan väl inte göra så mycket skada. Och så när vi fick syn på inslaget i tidningen så hade dom blåst upp det på hela förstasidan, visserligen bara i Flens-upplagan, men ändå. Det kändes som om man ville gå under jorden. 

Många tror att det är bra marknadsföring för vår verksamhet, men vi är skeptiska till det. Det känns inte som att någon skulle ta upp telefonen och boka in en konferens eller kick-off bara för att de sett ett TV-inslag. Hade man haft Hotellverksamhet eller weekendpaket kanske det skulle vara viss reklam. Vad vi däremot tror att det bidrar till är allmännkännedom om stället. Många i den äldre generationen känner till Rockelstad, men bland yngre är det inte så välkänt. 

Jag fick en DVD tillsänd mig av Eric och Heli von Rosen, och nu har hela familjen sett inslaget. Det känns som de som redigerat programmet har varit vänliga mot oss, och att vi inte framstår i allför dålig dager. Det var förövrigt ett väldigt trevligt och ödmjukt filmteam som var här nästan en hel vecka i maj och gjorde inslaget. 

Fokus är väldigt mycket på själva slottet, antagligen för att det är där tittarvärdet ligger. Men vi själva har ju mycket mer fokus på gården och dess verksamheter, slottet är för oss mer ett show-off monument som vi inte tillbringar alltför mycket tid i på dagarna. Men man får väl ta programmet för var det är. 

Om någon vill titta på inslaget finns det på TV8 Play, avsnitt 3 

Skribent: Fredrik