Herrgårdsblogg

2013-03-15

Stallbygge

Byggnation av stall

En ny stallbyggnad har blivit byggd. Vår stallarrendator har stora planer på att utveckla verksamheten, och då behövs ytterligare ett stall. Här kommer det rymmas 7-8 boxar till en början, samt bra parkeringsplatser för körvagnarna, eller om man vill ersätta parkeringsplatserna med ytterligare 7-8 boxar. 

Frågan är ju hur man gör en sån här utbyggnad till så låg kostnad som möjligt. Vår slutsats var att vi tog en bit av den asfalterade stallplanen, samt gjorde denna utbyggnad bredvid ridhuset, då fick vi färdigt underlag samt en vägg klar. Det var ju också den enda platsen som fanns i närheten av övriga stallanläggningen. 

Sen hade man kanske inte behövt göra byggnaden 9 meter bred. Från början var det bara tänkt som ett utestall med tak, ca 3 meter brett. Men om man ändå bygger något så kändes det som att vi skulle försöka lösa problemet med parkeringsplatser för alla vagnar. Det är inge kul att ha dem stående inne i ridhuset. 

Den här gången ville vi även passa på att försköna stallet lite. Så det fick bli gammeldags panel, figursågade taksprång och snickarglädje runt föntstren. Kommer bli kanonfint när det blir målat. Vi tackar Robban på Granbackens bygg i Sparreholm för de fina figurerna. 

Detta kommer vara ett kallstall, men vi stoppar in isolering i väggarna för säkerhets skull, om man skulle vilja bygga om det till varmstall i framtiden. 

Skribent: Fredrik