Herrgårdsblogg

2010-11-10

Takstolar 20 meter

Takstolar fackverk på lastbil

Idag gick transporten med 20 meter långa takstolar från ett rivningshus i Farsta utanför Stockholm till Rockelstad. På bilden syns lastning av takstolar med Kranbil på en lastbil från Loffes specialtransporter. 

De begagnade takstolarna är tänkta att användas för att bygga en hall vid vår verkstad och bygghandel samt ett nytt flislager. De 11 takstolarna mäter 20,3 meter och är 60 centimeter höga. Kranbilen vägde in dem på 1350 kg/st, och de kostade 6300 kr/st + moms exl. transport. 

Detta sätt att bygga takstolar kallas fackverkskonstruktion, och det som är lite unikt med dessa är att de är helt raka, dvs som en rak balk. Ja och kanske man har blivit idiotförklarad mer än en gång för att ge sig in i ett sånt här projekt. Men vem vet, i slutändan kanske det blir en mycket bra och framförallt billig lösning jämfört med att bygga standardhallar. 

Så nu är det bara fortsätta leta på blocket efter begagnade stålbalkar och annat material som kan användas till stolapar. Ingen panik, projektet kommer säkert ta flera år att färdigställa. 

Frakten gick i alla fall bra, även om vi var lite oroliga, tänk om bilen kört i diket nu när det nästan var snöstorm och snömod ute. Hade fraktfirman försäkring kunde man ju också undra. Men allt gick bra och takstolarna lastades av med vår vanliga traktorlastare. Men var skall vi ställa dem fram tills bygget skall starta kan man ju undra. 

Skribent: Fredrik