Herrgårdsblogg

2017-01-25

Tornkonferensen

Konferensrum för styrelse och ledningsgrupp nu skapat i slottets torn

En av de sista oanvända bastionerna. Tornbiblioteket har blivit styrelserum för 12 personer. Inte för att vi direkt haft någon enorm efterfrågan, utan mest för att det är roligt att göra något coolt av detta fantastiska rum. Och om man tänker efter, det är nog inte så många andra ställen kan erbjuda ett mer privat och exklusivt upplägg, med miljön i slottet och detta konferensrum. 

Rummet ritades på trettiotalet av arktiekt Ivar Tengbom på uppdrag av Eric von Rosen. Tengbom fick också uppdraget att rita möblemanget, huvudsakligen bestående av två biblioteksbord, ett större och ett mindre. Dessa två bord har nu grundligen renoverats i vår traktorverkstad. Slipning, oljelasyr och två lager matt uretanlack. Detta för att tåla kaffe och vatten. 

Rummet blev till när Eric von Rosen 1933 byggde om de två fyrkantiga tornen på sjösidan från att vara stora öppna loggior till att bli rum. Tornbiblioteket inhyste Erics dokumentation från resor, samt fram till bokauktionen 1969, ett av norra europas främsta bibliotek av medeltida litteratur, vars spillror kan hittas på bokauktioner i form av ex Libris Eric von Rosen. 

Idag inryms gårdens arkiv, decimerat till arktektritningar, och korrespondens från von Rosens och dagens ägare. Även Holms juridiska arkiv pryder hyllorna med vackra läderband. 

Vi har använt rummet till privat filmrum under många år. Men nu har en ny projektor och duk fått dela takyta med en diskret spotskena. Man kan egentligen säga att det började med mattan på golvet. Våra franska vänner på Riviere rugs, hade en felbeställd handgjord matta som var så enorm att ingen kunde ha den. Det blev deponering av den dyra mattan här i tornbiblan. 

När vi på dataspelsmässan Dreamhack i jönköping fick erbjudande om att köpa 10 av leverantörens mest exklsiva gaming stolar, som använts för att sponsra ett e-sportlag, så slog vi till. Sedan gick hela julen åt till att rensa ut ca 2500 böcker, och förpacka arkiven i diskreta svarta lådor. 

Imorgon har vi invigning av rummet som konferensrum för en grupp på 8 personer. Anna ska lägga ut några bilder på facebook också. 

Skribent: Fredrik