Herrgårdsblogg

2014-03-25

Uppfräshning av magnifikt matsalsbord

Stort matsalsbord i mahogny

Det fina matsalsbordet som stått i Östra flygelns matsal måste tyvärr säljas på auktionen. Liknande bord har i alla fall jag inte sett på någon auktion eller antikhandel. Det är ett väldigt smart bord då det går att dra ihop till att bli helt runt (diameter 133cm) eller så lägger man i en till fyra iläggsskivor. Med alla 4 skivorna i, så blir det 365 cm långt. 

På märkningarna kan man se att det endast varit 4 original iläggsskivor, men teleskopmekanismen går att dra ut så bordet blir 498 cm. Altså nästan 5 meter ! Tidigare hade vi ytterligare 2 extra iläggskivor av enklare spånskivor som funkar när man har duk på. Vi får se om vi hittar dem. 

Bordet är av mörklaserad ek så det nästan ser ut som mahogny, men utan rödtonen. Teleskopmekanismen var sedan tidigare taffligt renoverad, som tur var hade vi vår husmöbelsnickare Varjdas här, och han fixade upp den ordenligt. Mekanismen som tidigare var bara limmad är nu även förstärkt med skruv. Och så smörjde bror Mauritz in den med stearin så den flyter fint. 

Farsan köpte det här bordet på 90 talet efter att Östra flygeln drabbats av brand och byggs om. Han fick betala 28000 för bordet, men det tror vi nog inte att vi får, även om det är i bättre skick nu än då. Även om vi behöver bli av med bordet så kan vi inte släppa det till vilket pris som helst, blir det inte sålt så kanske det åker in i slottets matsal istället. 

Underredet på det här bordet är helt otrolig. Eftersom vi måste maxa antalet sittplatser i matsalen på bröllop så har vi inte en chans att kunna använda det i Östra flygeln. 

Skribent: Fredrik