Gästrumsflygeln

Gästrumsflygeln är gårdens charmigaste hus med originalinredningar och 1700-tals känsla. Här finns 8 sovrum samt 8 duschar, några rum delar dock på wc. Huset har inget kök utan hyrs vanligen ut tillsammans med något annat hus.

Gästrumsflygeln med en stockros i förgrunden
Huset byggdes 1694 enligt en datering på en timmerstock i huset. Kavaljersflygeln är ett annat namn. Här bodde gårdens viktigaste gäster.
Reviterat rosa timmerhus från 1600-talet.  Vinterbild
Gästrumsflygeln från sydväst med slottet i bakgrunden
Bakom huset finns en stor gräsplan som ibland används för aktiviteter.
Västra sidan av Gästrumsflygeln
Entrehallen totalrenoverades 2019 och ger den äkta känslan man önskar sig.
Hallen har handtryckta tapeter och täljstenskamin
Täljstenskaminen och en gustaviansk armlänstol
Huset har två sällskapsrum. På bilden visas jaktrummet som också är den övre hallen. Paneler i 1500-tals anda byggdes av Eric von Rosen under början av 1900-talet.
Jaktrummet har höga träpaneler. Medeltida träbord och scabello stolar
Direkt in till vänster på undervåningen finner vi det stora blå rummet. Charmigare och mer genuina rum är svåra att hitta. Kakelugnar från Uppsala Ekeby installerades med Mariebergs ugnar som förebild. Rummet har dusch inne på rummet, men delar wc med annat rum.
Blått sovrum med blå kakelugn från Uppsala Ekeby
Smidesluckor kakelugn
Röd kakelugn. Närbild med porslinsvaser
1600-tals spegeldörrar
Stora röda rummet direkt in till höger. Här finns 4 ordinarie bäddar, samt att rummet fått egen dusch/wc inne på rummet. Renoverat 2019.
Röda sovrummet har kakelgugn och antik röd matta
Napoleonrummet har tidigare fungerat som husets kök med en öppen eldstad för matlagning. Här finns 4 ordinarie bäddar samt dusch på rummet. wc delas, men är precis utanför dörren.
Napoleonrummet med vit öppen spis och möbler från NK:s snickerifabrik i Nyköping
Grevens rum på övervåningen har sjöutsikt och egen dusch/wc på rummet. 3 ordinarie bäddar, varav en dubbelsäng. Karl-johansoffan på bilden fick vi såga sönder för att stoppa in sängarna.
Grevens rum i lindblomsgrönt med carl-johansoffa och rund vit kakelugn
Gotiska kammaren på övervåningen är det mest medeltida av rummen. Här finns 3 bäddar, varav en dubbelsäng. Egen dusch/wc på rummet.
Gotiska kammaren med järnsängar
Tauberummet är var den berömde skalden bodde när han besökte familjen von Rosen under tidigt 1900-tal. Här finns 2 sängar som går att flytta isär, samt egen dusch/wc på rummet.
Tauberummet där Evert Taube brukade bo. Gavelsängar i björk
samtliga sovrum finns i vår sovrumsguide som du når från startsidan.