Rockelstad Slott - Gå till startsidan
Spännande och omfattande historiaKonferens och KickoffBröllop med övernattningFestlokaler och uppläggWeekend och WeekendpaketHyra hus för ert arrangemangPriser och alternativHerrgården och StalletKontaktuppgifter och vägbeskrivning
    

Hyra hus Östra flygeln

Denna slottsflygel byggdes omkring år 1700 på grunder från 1300- talet. Huset är omkring 450 m2 stort med tio rum och tre sovloft. Detta var från början gårdsflygel, där man skötte matlagningen, och som hade tvättstuga, mangelbod, skolsal och bostäder för tjänstefolket.

Huset genomgick en omfattande renovering 1999 där bland annat 5 nya duschrum byggdes.
Östra flygeln på Rockelstad Exteriörbild
Exteriört från gårdsplan
Östra flygeln är troligen ett av de största hus i Sverige man kan hyra på det här sättet. Med bra kök och stor trevlig matsal passar det många olika ändamål. Det är ett mycket populärt att hyra huset för fester under främst helger. Under veckodagar (må-fr) hyr vi ganska ofta ut huset till företag som tänker sig ordna en konferens helt i egen regi till en i dessa sammanhang väldigt låg kostnad. Sommartid hyr vi främst ut huset veckovis eller åtminstone några dagar som sommarhus för semesterboende. Det är då ofta ett antal par/familjer som går ihop och delar på allt ifrån matlagning till kostnader. Vi större arrangemang används Östra flygeln som matsal och för en del av boendet.

Östra flygelns entrehall
Entrehallen
Det första man möter när man går in genom de bevarade valvbågsdörrarna från 1700-talet är den maffiga entrehallen. Här finns trappan till övervåningen samt access till kök, förmak och matsal.

Här liksom i övriga huset möts man av trevlig inredning, belysning och äkta mattor.

Östra flygelns glasveranda med bröllopsdukning
Glasverandan med findukning
Som en integrerad del av huset finns en stor glasveranda som under 2005 byggts ihop med matsalen. Detta ger möjlighet till ca 90 sittande gäster, och givetvis färre i en rymligare möblering. Verandan vetter åt morgonsolen och har utsikt över parken och sjön.

Östra flygeln passar mycket bra om Ni vill kombinera fest och boende. För lite mer långvarigt boende passar infrastrukturen bäst för ca 20-25 personer. All utrustning för att laga och äta mat för upp till ca 100 personer ingår.

Östra flygelns kök Köket
Det gamla gårdsköket med fullt fungerande vedspis och stenugn har kompletterats med tre moderna spisar och mycket annan utrustning.

Dessutom finns ytterligare ett modernt kök i anslutning till det gamla. Tillsammans ger dessa båda kök ypperliga förutsättningar för att laga mat till stora sällskap.

Östra flygeln förmaket Förmaket/Kafferum
Detta generösa hus är utmärkt för större sällskap som önskar fira familjens högtidsdagar, jul, nyår eller påsk. Huset erbjuder bra boende och trevliga sällskapsrum för kaffe och samkväm.

På bilden visas kaffesalongen eller förmaket som det också kallas med plats för 25 - 30 personer. Detta rum används ofta som kafferum vid konferenser eller mindre fester / semesterboende.

Östra flygeln övre hall/konferensrum Övre hallen
Den övre hallen kan användas för annat, men är förberedd som konferenslokal och kurslokal för upp till 24 personer. Här finns nödvändig utrustning som 2 whiteboards, 2 blädderblock, 2 overheadapparater , vit filmduk med 2 möjliga placeringar längs kortsidan och långsidan. Projektor kan ofta hyras vid behov.

Det finns möjlighet till lite olika möbleringar, men rummets form ger vissa inskränkningar. Som grupprum kan man använda glasverandan, matsalen, förmaket, gröna biblioteket. Det finns upp till 5 blädderblock som kan placeras i grupprum.

Östra flygeln matsalen Matsalen
Matsalen i herrgårdsstil har höga paneler och sittplatser för upp till drygt 90 personer. Den är numera hopbyggd med glasverandan och ligger nära det mindre gröna serveringsköket. Det går att göra många olika bordskombinationer. Under 2007 har matsalen fått nya vita senbarockstolar. Belysningen är trevlig med dimmers på både taklamporna och de två belysningsgrupperna på verandadelen, vilket gör det lätt att få mysig stämning.


Östra flygeln Pompejanska sovrummet  På undervåningen finns även en svit med bibliotek och sovrum med 2 sängar placerade ihop. Denna kallas Pompejanska då de mycket ambitiösa men ej helt färdiga väggmålningarna är inspirerade av utgrävningarna i Pompeji. Till sviten finns en wc med dusch i marmor.

Östra flygeln sovrummet Stockrummet  På övervåningen finns fler trevliga sovrum. På bilden visas stockrummet med en dubbelsäng ihop och en separat enkelsäng. För övrigt på övervåningen finns ett dubbelrum med sängarna stående isär kallat rosenrummet, samt ett trippelrum med en pampig dubbelsäng (160cm bred) samt en enkelsäng. Detta rum kallas Farfars rum. Därutöver finns två enkelrum (lilla blå och lilla rosa). I dessa enkelrum kan man i nödfall ställa in extrasängar för att ett par skall kunna bo i vart och ett utav enkelrummen.

Östra flygeln sovloft Husets ursprungliga karaktär och planlösning har bevarats vid renoveringen. På den tidigare vinden byggdes tre mysiga sovloft under takåsen. De två stora loften finns längs husets södra och norra kortsida. Mot gårdsplan finns ett mindre loft för två personer. Bilden visar utsikten från entren till det norra loftet.

Sängarna på loften är vanliga spriralfjädersängar, med möbleringen i övrigt är lite enklare med en liten sittgrupp. Loften rymmer totalt 11 personer, vilket är hälften av husets sängplatser. Om alla eller många av husets sängplatser skall användas vill vi bara göra er uppmärksamma på att fler personer får dela på de 4 duschrum/wc som finns på övervåningen.

Östra flygeln TV-Hörna Östra flygeln har två större och två mindre sällskapsrum/myshörnor. Här visas den lilla sittgruppen i myshörnan på övervåningen. Den andra mindre myshörnan är det gröna biblioteket bredvid matsalen på undervåningen.

Östra flygeln övre hallen/konferensrum
Övre hallen / konferensrummet
Östra flygeln nya spisarna i stora köket
Nya spisarna i köket

Östra flygeln Exteriörbild
Exteriört från gårdsplan vintertid
Östra flygelns glasveranda utifrån vintertid
Glasverandan utifrån vintertid

Östra flygeln exteriört från slottsplan
Exteriört från gårdsplan sommar
Östra flygeln glasverandan utifrån
Glasverandan utifrån sommar

 
Östra flygeln
Gula paviljongen
Brygghuset
Gästrumsflygeln
Lilla jaktflygeln
Grindstugan
Slottsgemaken
Hyra Slottet
Huspriser
Intresseanmälan hyra hus

Tillbaka
 
English version In English please


Husfakta
Ord. bäddar 23
Extrabäddar 5
Trippelrum 2
Dubbelrum 2
Enkelrum 1
Sovloft 5 bädd 1
Sovloft 4 bädd 1
Sovloft 2 bädd 1
Duschrum 5
Matplatser 92
Sittplatser ute 20+
Konferensrum 1
Grupprum 4
Kök 2TIPS!
I sovrumsguiden kan du läsa om alla sovrum i detta hus, och skapa en placeringslista för dina gäster
Visa sovrumsguiden  
 
Rockelstad Slott > Hyra hus > Östra flygeln
649 91 Sparreholm.    Tel: 0157 - 32010.    E-Post: kontakt@rockelstad.se    Sitemap    Last update: 2008-11-26

Rockelstad är certifierade av Krav